5g-blog-post

5G is een feit, toch?

Ja hoor, 5G is er! Je hoort het in iedere commercial op radio en TV, maar websites en aanbiedingen van providers staan er ook helemaal vol mee. Gigantisch hoge snelheden en een gebruikerservaring als nooit te voren. Dat is wat ze je beloven. Maar, tot in hoeverre is dat waar? Als we dieper in de technieken achter 5G duiken, blijkt dat die beloftes nog wel even kunnen duren.

Eerder dit jaar heeft de spectrumveiling plaatsgevonden van 5G en is het daardoor ook in Nederland beschikbaar. Alle netwerken bieden inmiddels 5G aan en ook de telefoons geven tegenwoordig een 5G icoontje weer. 5G is dus een feit zou je zeggen. Maar die enthousiasme willen we graag uit handen nemen. 5G bestaat momenteel namelijk alleen maar in de marketing, want voorlopig zijn we er nog helemaal niet.

Laten we eerst even teruggaan naar het begin. Want, wat is 5G, voor wie is het bedoelt en waarom is het er? 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken en is net als zijn voorganger een puur IP-netwerk. 4G en 5G zijn het twe netwerken die voorlopig paralel leven. Met 5G komen er opties beschikbaar die het voorgaande 4G-netwerk niet kon leveren. Voorlopig blijft het bij het 5G-icoontje op je telefoon, want in Nederland zal de meest belangrijke 3,5GHz (C-band) de komende jaren nog niet worden vrijgegeven. Dit heeft te maken met een interferentie met de apparatuur in het satellietstation in Burum. Daardoor zijn de beloofde hoge snelheden voorlopig nog niet beschikbaar.

Dus hoe zit het nou precies? 5G is er in ieder geval, maar zo spectucalair als de heren van de marketing zeggen momenteel. Het is in ieder geval goed dat alle apparaten het alvast ondersteunen. Om volledig te kunnen profiteren van de voordelen en snelheden die 5G biedt, moeten we toch helaas nog een paar jaar wachten.